Siirry pääsisältöön

Tehtävänanto



Kirjoita lukemastasi romaanista blogipostaus TAI tee videoblogipostaus. Julkaisupäivä viim.  la.16.9!

Ohjeet blogitekstin kirjoittamiseen

Kerro tekstisi alussa teoksen perustiedot (kirjoittaja, tekstilaji, teoksen nimi, julkaisuvuosi) ja lyhyesti, mistä kirja kertoo. Älä kuitenkaan paljasta liikaa!
Keskity tekstissäsi erityisesti romaanin analyysiin ja omaan lukukokemukseen. Apukysymyksiä löydät tehtäväkirjan sivulta 10. Huomaa kuitenkin, että kaikkia kysymyksiä ei tarvitse käydä läpi. Muista hyödyntää myös tarpeellisia analyysitermejä, joita voit kerrata Särmä-kirjasta s. 65 -77 sekä Edmodon muistiinpanoista.

 Pyri kirjoittamaan sujuva ja yhtenäinen teksti. Liitä tekstiisi myös jokin osuva sitaatti teoksesta.

Blogitekstissä saa näkyä oma persoona, ja tyyli voi olla hieman vapaampaa. Kuitenkin käytä hyvää yleiskieltä, ei puhekieltä!
Liitä postaukseesi vähintään yksi kuva teoksestasi. Kuvan on oltava itse otettu. Kuvausvinkkejä erillisessä ohjeessa.
Blogitekstin sopiva pituus on 300–500 sanaa. (Bloggerissa ei näy sanamäärä, joten voit kopioida tekstin Wordiin ja tarkistaa sanamäärän sen avulla.)
Huomaa myös lopussa olevat ohjeet otsikoinnista ja tunnisteista!

Ohjeet videoblogipostauksen tekemiseen

Kerro videosi alussa teoksen perustiedot (kirjoittaja, tekstilaji, teoksen nimi, julkaisuvuosi) ja lyhyesti, mistä kirja kertoo. Älä kuitenkaan paljasta liikaa!
Keskity videossasi erityisesti romaanin analyysiin ja omaan lukukokemukseen. Apukysymyksiä löydät tehtäväkirjan sivulta 10. Huomaa kuitenkin, että kaikkia kysymyksiä ei tarvitse käydä läpi. Muista hyödyntää myös tarpeellisia analyysitermejä, joita voit kerrata Särmä-kirjasta s. 65 -77 sekä Edmodon muistiinpanoista

Pyri tekemään sujuva ja yhtenäinen esitys. Ota esitykseesi myös jokin osuva sitaatti teoksesta ja näytä videossasi myös kirjaa.

Kannattaa pohtia kuvauspaikkaa, kuvakulmaa ja rajausta sekä valaistusta. Kiinnitä lisäksi huomiota esiintymiseesi ja äänenkäyttöösi.
Sopiva videon pituus on noin 5 minuuttia.
Halutessasi voit kirjoittaa postaukseesi myös saatesanat.
Video kannattaa lisätä esim. Youtuben kautta lataamalla se Youtubeen piilotettuna videona. Youtube-videon linkki lisätään blogipostaukseen kohdasta "Lisää video".

Esimerkkejä:

Tiina Pasasen vloggaus Eve Hietamiehen Yösyötöstä
Opettajan ensimmäinen kirjabloggaus (ei kovin onnistunut esimerkki :) )

Otsikointi ja tunnisteet

Muista otsikoida postauksesi. Mainitse otsikossasi ainakin kirjailija tai teoksen nimi sekä kuvaile teostasi jollakin tavalla. Esim.
Linnan Tuntematon sotilas vie sodan kauhuihin / Silmiäavaava Tuntematon sotilas /
Linnan loistelias Tuntematon sotilas

Lisää postauksesi tunnisteisiin kirjailijan nimi sekä teoksen nimi. Erota tunnisteet pilkulla toisistaan. Tunnisteet lisätään kirjoitustilan oikeasta yläreunasta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuija Lehtisen kiintoisa Mopo

Teoksen nimi: Mopo Kirjoittaja: Tuija Lehtinen Tekstilaji: Nuorten romaani Julkaisuvuosi: 2005 Sivumäärä: 239 sivua Kustantaja: Otava Ei riemulla rajaa, kun Raisulla ajaa!  Tuija Lehtisen kirjoittama Mopo  on erittäin hyvä kirja nuorille mopointoilijoille. Kirjan nimi puristaa hienosti sen sisällön pähkinänkuoreen. Lehtinen  sai idean kirjaansa eräältä pojalta vieraillessaan kainuulaisessa koulussa. Kirjaansa varten hän uppoutui mopojen maailmaan ja herätti jopa hämmennystä osallistuessaan mopoja myyvän liikkeen avajaisiin.  Näin melko lyhyesti kerrottuna kirja kertoo joukosta nuoria, jotka virittelevät mopojaan keskenään Kitusen tallilla ja kuinka kenenkin elämä kulkee tallin ulkopuolella. Jokaisessa luvussa keskitytään eri henkilöön, ja lukujen nimet ovat eri mopomalleja riippuen siitä, millainen mopo kyseisen luvun päähenkilöllä on. Päähenkilöinä kirjassa toimivat mm. Veeti, Tomppa, Henrik, Antto, Late, Juksu, Pisku ja Hilsu. Nuoret löytävät aina kukin

Aleksi Delikouras Nörtti 3 Game Over

Kirjoittaja: Aleksi  Delikouras   Teoksen nimi: Nörtti 3  Game   over   Tekstilaji: Romaani   Julkaisuvuosi: 2014 Sivumäärä: 250       Kahdeksas luokka on loppunut, pitkä kesä välissä ja sitten peruskoulun viimeinen luokka. Kuitenkin kesä ei kestä ikuisesti ja koulu alkaa. Opinto-ohjaaja kertoo kauhistuttavan asian eli kasi ja ysi luokan keskiarvojen laskettavan yhteen ja sillä sitten haetaan lukioon tai ammattikouluun. Pahin asia tässä on  se  että  Dragonslayerillä  on vain 6, 25  keskiarvo ja sillä ei pääse edes  lä h ilukioon . Kymppiluokka ei tule  kuuloonkaan  joten on vain yksivaihtoehto jäljellä eli  kouluun panostaminen.     Päähenkilö on Dragonslayer666. Hän on peliriippuvainen ja  koulun käynti  ei voisi kiinnostaa vähempää. Muita keskeisiä henkilöitä ovat hänen kaverinsa Pinokkio,  Megaman , Santeri ja Hege91 jonka kanssa hän kilpailee  kaike ssa   mahdollisesta  ja  Dragonslayerin  ihastus, Fetasalaatti.   Vähän  vähemmän kirjassa kerrotaan

Timo Parvelan Tuliterä Sammon vartijat 1

Kirjailija: Timo Parvela Tekstilaji: Nuorten fantasiaromaani Teoksen nimi: Tuliterä Sammon vartijat 1 Julkaistu: 2007 ''-Teidän isänne olivat Sammon vartijoita. Heidän kadottuaan... te olette vuorossa. Te olette nyt Sammon vartijoita, vanhus päätti puheensa ja suoristi itsensä.'' (s. 40) Kirjan päähenkilöt ovat kaksi 11-vuotiasta poikaa, Ahti ja Ilmari, sekä Ilmarin isosisko Anni. Kirjan tapahtumapaikkana toimii jokin nykyajan suomen kaupunki ja aikana nykyaika. Pojat esiintyvät kanteleita soittaen koulun kevätjuhlassa ja laulavat vahingossa koulun rehtorin maahan. Toinen pojista, Ahti on toivottoman ihastnut erääseen tyttöön, Saanaan. Hän tekee tuttavuutta tämän kanssa, ja saa kutsun Saanan perheen puutarhajuhliin esiintymään. Myöhemmin Ahdille selviää, että hänen kanteleensa sisältää voimakkaita voimia. Ilmari taas näkee outoja näkyjä Kalevalan henkilöistä ja tapahtumista. Heidän isänsä ovat kadonneet kalareissun jälkeen jälkiä jättämättä. Salaperäinen v