Siirry pääsisältöön


Jay Asher, Kolmetoista syytä





Teos: Kolmetoista syytä (engl. 13 reasons why)
Kirjailija: Jay Asher
Tekstilaji: nuorten romaani
Julkaisuvuosi: Engl. 2007, Suom. 2014


"Hei pojat ja tytöt. Hannah Baker tässä. Livenä ja stereona." -- "Ei uusintanäytöstä. Ei Encorea. Eikä ainuttakaan toivekappaletta"


Näin alkavat Hannah Bakeriin nauhoittamat kasetit. Kasetit, jotka hän nauhoitti ennen kuin päätti päivänsä.


 Kirja alkaa siten, että Clay löytää kuistiltaan kenkälaatikon, jonka sisällä on seitsemän kappaletta kasetteja. Kasetteja, jotka kertovat kolmentoista henkilön tarinan siitä, miten he vaikuttivat Hannah Bakerin päätökseen tehdä itsemurhan. Kolmetoista syytä. Kasetit saatuaan Clay odottaa malttamattomana saadakseen tietää, miksi juuri hän on päätynyt kaseteille. Ja vaikka hän kaluaisi vain hävittää kasetit, Hannah on varmistanut, ettei niin tule käymään. Sillä jos rikkoo sääntöjä, kaikki saavat tietoonsa nämä kolmetoista pikku salaisuutta.


"Sääntö numero yksi: Kuuntele kasetit. Sääntö numero kaksi: lähetä ne eteenpäin. -- Kun olet kuunnellut kaikki kolmetoista puolta - koska jokaisessa tarinassa on kolmetoista puolta - kelaa nauhat alkuun ja lähetä ne eteenpäin sille, joka sinun pikku tarinasi jälkeen sitten onkaan vuorossa. -- Kopiot tullaan jakamaan kaikkien kuultaviksi, jos tämä paketti ei löydä tietään jokaiselle teistä"


Kirjan päähenkilönä on siis Clay Jensen ja jo kirjan alussa lukijalle tulee selväksi Clayn vahvat tunteet Hannahia kohtaan. Kirjassa pääsee hyvin sisälle Clayn ajatusmaailmaan ja siihen, miltä hänestä tuntui kasetteja kuunnellessa, kun Hannahista taas saadaan loppujen lopuksi tietää aika vähän.


Kirjaa lukiessa päällimmäisenä ajatuksena oli ehkä se, että eikö Hannahilla ollut mitään muuta vaihtoehtoa? Olivatko asiat oikeasti niin huonosti, vai olisiko joku tai jokin voinut auttaa häntä?
Kirja pisti miettimään sitä, miten paljon toisen mielestä pikku pila voi oikeasti vaikuttaa jonkun elämään niin paljon, että se ajaa toisen tekemään jotain niin kamalaa.


Pidin kirjasta ja sen kirjoitustyylistä, sillä se oli kirjoitettu siten, että Clayn ajatuksia ja tunnetiloja oli pääosin helppo seurata Hannahin tarinan pyöriessä taustalla. Kirja oli samaan aikaan koukuttava, mutta myös hieman ahdistava. Mielenkiintoisinta kirjassa oli tietenkin lukea Hannahin tarinaa ja syitä hänen päätökseensä.


En ole ennen lukenut Jay Asherin kirjoja, mutta kun saimme tehtävänannoksi lukea jonkin nuoren elämää koskeva kirja, tämä oli ensimmäinen, joka tuli mieleen. Yksi syy tämän kirjan valitsemiselle oli myös se, että olin katsonut jo kyseisen sarjan. Sarja pääsi ehdottomasti heti suosikkilistalle, niin kuin myös kirjakin. Eli suosittelen ehdottomasti lukemaan.

Kommentit

  1. Olen lukenut kyseisen kirjan ja pidin kovasti siitä. :)

    VastaaPoista
  2. Teksti oli todella hyvä ja aion todellakin lukea kirjan jossain vaiheessa!!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa tosi kiinnostavalta kirjalta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuija Lehtisen kiintoisa Mopo

Teoksen nimi: Mopo Kirjoittaja: Tuija Lehtinen Tekstilaji: Nuorten romaani Julkaisuvuosi: 2005 Sivumäärä: 239 sivua Kustantaja: Otava Ei riemulla rajaa, kun Raisulla ajaa!  Tuija Lehtisen kirjoittama Mopo  on erittäin hyvä kirja nuorille mopointoilijoille. Kirjan nimi puristaa hienosti sen sisällön pähkinänkuoreen. Lehtinen  sai idean kirjaansa eräältä pojalta vieraillessaan kainuulaisessa koulussa. Kirjaansa varten hän uppoutui mopojen maailmaan ja herätti jopa hämmennystä osallistuessaan mopoja myyvän liikkeen avajaisiin.  Näin melko lyhyesti kerrottuna kirja kertoo joukosta nuoria, jotka virittelevät mopojaan keskenään Kitusen tallilla ja kuinka kenenkin elämä kulkee tallin ulkopuolella. Jokaisessa luvussa keskitytään eri henkilöön, ja lukujen nimet ovat eri mopomalleja riippuen siitä, millainen mopo kyseisen luvun päähenkilöllä on. Päähenkilöinä kirjassa toimivat mm. Veeti, Tomppa, Henrik, Antto, Late, Juksu, Pisku ja Hilsu. Nuoret löytävät aina kukin

Aleksi Delikouras Nörtti 3 Game Over

Kirjoittaja: Aleksi  Delikouras   Teoksen nimi: Nörtti 3  Game   over   Tekstilaji: Romaani   Julkaisuvuosi: 2014 Sivumäärä: 250       Kahdeksas luokka on loppunut, pitkä kesä välissä ja sitten peruskoulun viimeinen luokka. Kuitenkin kesä ei kestä ikuisesti ja koulu alkaa. Opinto-ohjaaja kertoo kauhistuttavan asian eli kasi ja ysi luokan keskiarvojen laskettavan yhteen ja sillä sitten haetaan lukioon tai ammattikouluun. Pahin asia tässä on  se  että  Dragonslayerillä  on vain 6, 25  keskiarvo ja sillä ei pääse edes  lä h ilukioon . Kymppiluokka ei tule  kuuloonkaan  joten on vain yksivaihtoehto jäljellä eli  kouluun panostaminen.     Päähenkilö on Dragonslayer666. Hän on peliriippuvainen ja  koulun käynti  ei voisi kiinnostaa vähempää. Muita keskeisiä henkilöitä ovat hänen kaverinsa Pinokkio,  Megaman , Santeri ja Hege91 jonka kanssa hän kilpailee  kaike ssa   mahdollisesta  ja  Dragonslayerin  ihastus, Fetasalaatti.   Vähän  vähemmän kirjassa kerrotaan

Timo Parvelan Tuliterä Sammon vartijat 1

Kirjailija: Timo Parvela Tekstilaji: Nuorten fantasiaromaani Teoksen nimi: Tuliterä Sammon vartijat 1 Julkaistu: 2007 ''-Teidän isänne olivat Sammon vartijoita. Heidän kadottuaan... te olette vuorossa. Te olette nyt Sammon vartijoita, vanhus päätti puheensa ja suoristi itsensä.'' (s. 40) Kirjan päähenkilöt ovat kaksi 11-vuotiasta poikaa, Ahti ja Ilmari, sekä Ilmarin isosisko Anni. Kirjan tapahtumapaikkana toimii jokin nykyajan suomen kaupunki ja aikana nykyaika. Pojat esiintyvät kanteleita soittaen koulun kevätjuhlassa ja laulavat vahingossa koulun rehtorin maahan. Toinen pojista, Ahti on toivottoman ihastnut erääseen tyttöön, Saanaan. Hän tekee tuttavuutta tämän kanssa, ja saa kutsun Saanan perheen puutarhajuhliin esiintymään. Myöhemmin Ahdille selviää, että hänen kanteleensa sisältää voimakkaita voimia. Ilmari taas näkee outoja näkyjä Kalevalan henkilöistä ja tapahtumista. Heidän isänsä ovat kadonneet kalareissun jälkeen jälkiä jättämättä. Salaperäinen v